Следвайте Гласове в ТелеграмЧехите просто са твърде емоционално привързани към кроната

...
Следвайте Гласове в ТелеграмЧехите просто са твърде емоционално привързани към кроната
Коментари Харесай

Дойче веле: Чехите са твърдо против еврото

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Чехите просто са прекомерно прочувствено привързани към кроната - никакво въвеждане на еврото в страната не се обрисува.

Дискусията за еврото в Чехия бе провокирана от новогодишната тирада на президента Петър Павел, който значително изненадващо прикани политиците в страната да подхващат съответни стъпки за въвеждането му. Той уточни, че при присъединението си към Европейски Съюз преди 20 години Прага е поела този ангажимент и е пристигнало времето да го извърши.

Реакциите на останалите политици не закъсняха, като с дребни изключения бяха все негативни, отбелязва немската обществено-правна медия MDR. Под въпрос обаче е какъв брой от тях в действителност отхвърлят еврото и каква част го вършат по конюнктурни съображения, с цел да не поемат опасности.

Консенсусът против еврото

Социологическите изследвания демонстрират от години, че преобладаващото болшинство от чехите отхвърля въвеждането на еврото. Изследване на Евробарометър удостовери този извод предишното лято. Според него 54 на 100 от чехите са срещу приемането на единната европейска валута, единствено 44 % утвърждават концепцията. При съпоставяне с други страни членки на Европейски Съюз, които също към момента не са въвели единната европейска валута - Швеция, Румъния, Полша, Унгария - поддръжката за еврото на никое място не е толкоз ниска, колкото в Чешката република. Евробарометър показва, че най-големите последователи на единната европейска валута в тази група са унгарците със 72 %, следвани от румънците със 71 на 100 утвърждение.

Проучване на чешкия институт за проучване на публичното мнение CVVM демонстрира даже по-голямо отменяне на еврото - 73 % от жителите са срещу приемането му, а едвам 22 на 100 го поддържат.

Подобно на съвсем всички изследвания по тематиката, и в това отношение се следи ясна скица: колкото по-възрастни са интервюираните и колкото по-ниско е просветителното им равнище, толкоз по-голямо е опълчването им на еврото. Що се отнася до политическите благосклонности, отхвърлянето на единната валута е най-високо измежду поддръжниците на популисткото придвижване на някогашния министър-председател Андрей Бабиш АНО, на радикалната дясна " Свобода и директна народна власт ", както и измежду комунистите. MDR разяснява, че за последните две политически сили поддръжката за еврото би била съвсем равносилна на изменничество. Начело на битката против единната валута в Чехия е някогашният президент и министър председател Вацлав Клаус.

Единство в ръководещата коалиция няма

Разделение за еврото има и в ръководещата коалиция от пет партии на премиера Петър Фиала. Очевидните поддръжници на единната валута са Пиратската партия, демократичната ТОП09 и партията СТАН. Християндемократите също кардинално поддържат въвеждането на еврото, само че не считат, че моментът за това е пристигнал.

Най-силната политическа партия в кабинета - Гражданската демократическа партия - на министър-председателя Фиала, е изрично срещу. Неотдавна чешкият министър председател разгласи: " Няма да се занимаваме с еврото през този законодателен интервал ". Той се базира и на съдружното съглашение, в което тематиката не е включена.

Правителственият началник упорства, че с цел да бъде взето решение за дата на присъединение, както и за влизане в Европейския валутен механизъм (ERM 2), прочут още като " чакалнята за еврото ", първо би трябвало да бъдат покрити критериите за еврото, написа " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ). Тази наложителна тестова фаза за присъединение към единната европейска валута продължава най-малко две години и по този начин държавното управление би се освободило от политическата отговорност за еврото, защото идващите избори би трябвало да се проведат най-късно до края на 2025-а година.

Емоционалната връзка с кроната

Една от аргументите за ниското равнище на утвърждение към еврото в Чешката република може да е, че жителите на страната имат доста прочувствена връзка със своята крона, продължава MDR. Валутата с това име се е употребила за разплащания още по времето на Австро-Унгарската империя. След основаването на Чехословакия през 1918-а година е въведена чехословашката крона, която с течение на времето се трансформира в доста постоянна валута. Дори и комунистите не са съумели да разклатят кроната, макар че в епохата на плановата стопанска система тя е изгубила забележителна част от цената си и не е била конвертируема.

На фона на всичко това въвеждане на еврото в Чехия в обозримо бъдеще въобще не се обрисува. Но въпреки всичко 2024-а година донесе много значимо изобретение: от началото на годината локалните компании могат да водят счетоводството си и в евро, с изключение на в долари или лири, в случай че тези валути са преобладаващи в активността на съответната компания, т.е. в случай че тя се занимава най-вече с експорт. В тези валути биха могли да се заплащат и налозите, т.е. някакъв най-малък прогрес по посока към еврото към този момент има.

Инфо: DW

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР